Υπολογιστικές Μέθοδοι
(Επιλογής)
- Κατηγορία: Κατεύθυνση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
- Συγγραφέας: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κ. Τσιλίκα
Περιγραφή
Διάρκεια: 3 ώρες για 13 εβδομάδες (ECTS: 6)
Περίγραμμα του μαθήματος
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές έρχονται σε επαφή µε υποδείγματα και μελέτες περίπτωσης της μικροοικονομικής και διερευνούν τη λύση τους μέσα από συμβολικές, γραφικές και αριθμητικές μεθόδους σε μαθηματικά λογισμικά (Mathematica, Xcas) και στη γλώσσα υπολογιστικής στατιστικής R. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν εφαρμόσει τον λεγόμενο υπολογιστικό τρόπο σκέψης για την επίλυση προβλημάτων με μαθηματικές και στατιστικές μεθόδους επίλυσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάλυση και επεξεργασία υποδειγμάτων από την Οικονομική Επιστήμη με χρήση κώδικα. Ενδεικτικές ενότητες:
- Εισαγωγή στο ευρύτερο πλαίσιο χρήσης Η/Υ στην Οικονομική Επιστήμη. Μεταβλητές και σταθερές, συναρτήσεις και δέσμες εντολών, σχεσιακοί τελεστές, πράξεις και αριθμητικές παραστάσεις. Εισαγωγή διαχείριση και ανάλυση επιχειρησιακών δεδομένων.
- Εφαρμογές γραμμικής άλγεβρας. Ανάλυση υποδειγμάτων εισροών εκροών.
- Γραφικές αναπαραστάσεις συναρτήσεων και συνόλων δεδομένων, τεχνικές οπτικοποίησης δεδομένων. Καμπύλες προσφοράς/ζήτησης, καμπύλες κόστους, καμπύλες αδιαφορίας, ισορροπία αγοράς, ισορροπία καταναλωτή, πλεόνασμα καταναλωτή και παραγωγού, οπτικοποίηση υποδειγμάτων εισροών εκροών.
- Μέθοδοι βελτιστοποίησης. Εφαρμογές σε υποδείγματα τέλειου ανταγωνισμού, μονοπωλιακών αγορών, συναρτήσεις χρησιμότητας καταναλωτή, ανάλυση κόστους – οφέλους.
- Μελέτες περίπτωσης από τη Mικροοικονομική.
Το μάθημα υλοποιείται εξολοκλήρου στο εργαστήριο Η/Υ και υποστηρίζεται με έντυπο και ηλεκτρονικό διδακτικό υλικό.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα συμβάλλει στα εξής μαθησιακά αποτελέσματα:
- Ικανότητα διατύπωσης ενός οικονομικού φαινομένου σε μαθηματικό μοντέλο και μετάβαση σε ένα υπολογιστικό μοντέλο, το οποίο να μπορεί να επιλυθεί.
- Διερεύνηση των μαθηματικών ιδιοτήτων ενός υποδείγματος με αλλαγές στις συναρτήσεις και τις τιμές των παραμέτρων τους.
- Διαχείριση δεδομένων.
- Ικανότητα υλοποίησης συμβολικών, αριθμητικών και γραφικών υπολογισμών σε υπολογιστικό περιβάλλον.
- Οπτικοποίηση δεδομένων.
Οι φοιτητές με την ολοκλήρωση του μαθήματος:
- θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές προγραμματισμού.
- θα είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα μαθηματικό μοντέλο που αναπαριστά ένα οικονομικό πρόβλημα και να το επιλύσουν υπολογιστικά.