Μακροοικονομική Ανάλυση Ι
- Κατηγορία: 2ο Εξάμηνο
- Διδάσκων : Αναπληρωτής Καθηγητής Ι. Κατσελίδης
Περιγραφή
Διάρκεια: 3 ώρες για 13 εβδομάδες [ECTS: 6]
Περίγραμμα μαθήματος
Το μάθημα είναι μια εισαγωγή στη Μακροοικονομική, αντικείμενο της οποίας είναι η μελέτη της διάρθρωσης και της συμπεριφοράς της οικονομίας, καθώς και της πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας. Στην συνέχεια, ασχολείται με τους Λογαριασμούς του Εθνικού Εισοδήματος και Προϊόντος, τους τρόπους μέτρησης του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, τα πραγματικά και ονομαστικά μεγέθη, τους αποπληθωριστές, τα επιτόκια και τη σχέση αποταμίευσης και πλούτου.
Όλο το υπόλοιπο μάθημα ασχολείται με τη μακροχρόνια οικονομική ανάλυση που αποτελεί την αποκαλούμενη νεοκλασική προσέγγιση. Σύμφωνα λοιπόν με το Νεοκλασικό Υπόδειγμα, στη μακροχρόνια περίοδο οι τιμές προσαρμόζονται πλήρως έτσι ώστε να έχουμε ισορροπία σε όλες τις αγορές, και τότε η παραγωγή του συνολικού προϊόντος προσδιορίζεται μόνο από τις τεχνολογικές συνθήκες, τις δημογραφικές εξελίξεις και τις προτιμήσεις και αξίες της κοινωνίας. Στο πλαίσιο λοιπόν του νεοκλασικού υποδείγματος εξετάζεται η συνάρτηση παραγωγής σε σχέση με την αγορά εργασίας, το πώς προσδιορίζεται η ισορροπία σε αυτήν και εξ αυτής ο προσδιορισμός του επιπέδου παραγωγής του προϊόντος.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις αποφάσεις για κατανάλωση και αποταμίευση εκ μέρους των νοικοκυριών, και για επενδύσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών, προσδιορίζοντας έτσι την ισορροπία στην αγορά αγαθών μέσω της ισορροπίας μεταξύ προγραμματιζόμενων αποταμιεύσεων και επενδύσεων. Οι επενδύσεις, και η εξ αυτών προκύπτουσα συσσώρευση κεφαλαίου, έχουν σχέση με την οικονομική μεγέθυνση, και εδώ εξετάζονται οι παράγοντες της οικονομικής μεγέθυνσης καθώς και τα πιο δημοφιλή σχετικά θεωρητικά υποδείγματα.
Τέλος, αναλύεται η αγορά του χρήματος, βλέπουμε τους προσδιοριστικούς παράγοντες της ζήτησης χρήματος αλλά και της ζήτησης περιουσιακών στοιχείων γενικότερα, καθώς επίσης πώς επιτυγχάνεται μέσω της προσαρμογής των τιμών η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς χρήματος. Το μάθημα τελειώνει με την παρουσίαση της συνολικής λειτουργίας του νεοκλασικού μακροοικονομικού συστήματος, τα αποτελέσματα από την άσκηση μακροοικονομικής πολιτικής, καθώς και την κριτική που άσκησε ο Keynes στη λειτουργία και τα συμπεράσματα του υποδείγματος αυτού.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση:
- Να ορίζουν και να κατανοούν τις βασικές έννοιες της μακροοικονομικής, καθώς και να αντιλαμβάνονται τους τρόπους λειτουργίας της συνολικής οικονομίας.
- Να επεξεργάζονται τις σημαντικότερες μεθόδους μέτρησης των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών και να διατυπώνουν τις θεμελιώδεις σχέσεις μεταξύ των μεγεθών αυτών.
- Να διακρίνουν τους τρόπους μέσω των οποίων προσδιορίζεται το (συνολικό) εισόδημα μίας οικονομίας.
- Να εξηγούν τα βασικά χαρακτηριστικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον τρόπο προσδιορισμού του επιτοκίου και της ισορροπίας στην αγορά δανειακών κεφαλαίων.
- Να προσδιορίζουν την ισορροπία στις αγορές αγαθών και χρήματος και τις επιδράσεις της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
- Να αποκτήσουν τα εφόδια ώστε να διακρίνουν τις πιθανές επιπτώσεις των λειτουργιών των μέτρων της μακροοικονομικής πολιτικής, να διαβλέπουν τις διαφορετικές προτεραιότητές τους και να αποφαίνονται με αξιολογικές κρίσεις για τις βαθύτερες διαφοροποιήσεις στις οποίες τα μέτρα αυτά αποβλέπουν και επηρεάζουν τη λειτουργία των οικονομικών δρώντων και φορέων.