Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα (δεν θα διδαχθεί το ακαδ. έτος 2024-25)
(Επιλογής)
Περιγραφή
Διάρκεια: 3 ώρες για 13 εβδομάδες [ECTS: 6]
Περίγραμμα του μαθήματος
Το μάθημα, εστιάζει σε ζητήματα που αφορούν σε: τι είναι επιχειρηματικότητα και επιχείρηση, υποχρεώσεις της επιχείρησης, ανάλυση κοινωνικών αναγκών και τάσεων, διερεύνηση επιχειρηματικών ευκαιριών, ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών, μέθοδοι δημιουργικής σκέψης, άυλη βιομηχανική περιουσία, συμμετοχή και διοίκηση. Αναπτύσσεται με βάση τη μεθοδολογία της ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με τη μέθοδο του «καμβά επιχειρηματικού μοντέλου». Οι φοιτητές μαθαίνουν βιωματικά εφαρμόζοντας τη μέθοδο στη διαδικασία από την αναζήτηση και σύληψη της επιχειρηματικής ιδέας, στην αξιολόγηση, την αλλαγή της και την παρουσίασή της σε υποψήφιους συνεργάτες ή/και επενδυτές.
Στη διάρκεια του μαθήματος, εκτός από τις διαλέξεις:
- αξιοποιούνται μελέτες περιπτώσεων οι οποίες αποτελούν αντικείμενο παρουσίασης και συζήτησης στη διάρκεια των διαλέξεων,
- οι φοιτητές επισκέπτονται επιχειρήσεις συναφείς με τα αντικείμενα σπουδών τους και τα ενδιαφέροντά τους,
- πραγματοποιούνται διαλέξεις από επιχειρηματίες,
- οργανώνονται συναντήσεις με μέντορες που προέρχονται από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα,
- οι φοιτητές αναπτύσσουν σε ομάδες με 4-7 μέλη επιχειρηματικά σχέδια, με τη συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη της ομάδας υποστήριξης ή μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.
- Οι διαλέξεις και οι άλλες δραστηριότητες του μαθήματος υποστηρίζονται από εργαστηριακά μαθήματα, μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ομάδα να συζητήσει την εργασία της και να αναζητήσεις λύσεις σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει ή εξειδικευμένες γνώσεις για συγκεκριμένες πτυχές της εργασίας της.
To μάθημα επιδιώκεται να αναπτύξει και καλλιεργήσει βασικές επαγγελματικές και κοινωνικές ικανότητες των φοιτητών, όπως:
- ικανότητα αναγνώρισης και αξιολόγησης επιχειρηματικών και καινοτομικών "ευκαιριών",
- αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών,
- κατανόηση των οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων και των επιπτώσεών τους,
- ανάπτυξη της επιχειρηματικής αντίληψης και νοοτροπίας,
- όξυνση του κριτικού πνεύματος,
- σύσταση και διαχείριση ομάδας, ομαδική εργασία,
- επαγγελματική ευελιξία,
- εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα του επιχειρείν και να αναπτύξουν αντίστοιχες ικανότητες δημιουργικότητας, επικοι-νωνίας και ηγεσίας.
Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους φοιτητές να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες που αφορούν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις ευκαιρίες, τις προοπτικές και τη δυνατότητα προσφοράς στην κοινωνία μέσα από επιχειρηματικές και καινοτομικές προσπάθειες. Ταυτόχρονα επιδιώκει να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις απαιτούμενες ικανότητες και την αυτοπεποίθηση για να φέρουν τις προσπάθειες αυτές εις πέρας με επιτυχία.
Η έμφαση είναι περισσότερο στις δυναμικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, της ανάλυσης και προβληματικών καταστάσεων και τη σύνθεση λύσεων, παρά στη στενή διαχείριση επιχειρήσεων. Κρίσιμο στοιχείο αυτής της ανάλυσης είναι η κατα-νόηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας ως συλλογικές, αλληλεπιδραστικές, κοινωνικοοι-κονομικές διαδικασίες. Ξεκινώντας από την ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας αναπτύσσεται η ικανότητα διερεύνησης και σύνθεσης ριζοσπαστικών, ρεαλιστικών λύσεων σε σύγχρονα προβλήματα. Η ικανότητα αυτή βασίζεται στην ανάπτυξη ικανοτήτων ανάλυσης των δομικών στοιχείων που συνθέτουν τις προβληματικές καταστάσεις, μέσα από δομημένες μεθόδους και συλλογικές διαδικασίες.