- Λεπτομέρειες
- 149
Πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια και την Ανατολική Μεσόγειο - [EU-CEP-EM]-
Αυτός ο δικτυακός τόπος είναι ένα έργο της έδρας Jean Monnet για τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια και την Ανατολική Μεσόγειο του καθηγητή Ανδρέα Στεργίου και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ΠΘ). Υποστηρίζεται από το δίκτυο Erasmus+ Jean Monnet της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Έδρα Jean Monnet στις Πολιτικές της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια και την Ανατολική Μεσόγειο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ, Ελλάδα) έχει ως στόχο να προωθήσει την εκπαίδευση και την έρευνα σχετικά με τις Πολιτικές της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στόχοι
- Εισάγεται για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μία αναλυτική μελέτη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο σύνολό της και ειδικότερα των κλιματικών και ενεργειακών πολιτικών της με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Η Δημιουργία ενός φόρουμ για τις σπουδές της ΕΕ και την ενημέρωση της ΕΕ στην περιοχή της Θεσσαλίας.
- Ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις σχετικές δράσεις της ΕΕ.
- Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εναλλακτική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, διαμορφώνοντας ένα εναλλακτικό παράδειγμα συνύπαρξης για τους κατοίκους της περιοχής.
Περιγραφή
Η Έδρα Jean Monnet για την Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική και την Ανατολική Μεσόγειο EU-CP-EM θα εισάγει πρακτικά τις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναπτύσσοντας δραστηριότητες διδασκαλίας, έρευνας και προβολής σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και την πράσινη ενέργεια με επικέντρωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί τα τελευταία χρόνια πεδίο σφοδρών διαφορών και συγκρούσεων μεταξύ των παράκτιων κρατών σχετικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών σε βάρος των γειτόνων τους και την εξασφάλιση του ελέγχου των ορυκτών καυσίμων που σχεδόν προκαλούν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, επηρεάζοντας συχνά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Ωστόσο, ενώ οι προστριβές εξελίσσονται γύρω από τα υπάρχοντα ή υποτιθέμενα αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία ευθύνονται κυρίως για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις ίδιες χώρες είναι ακραίες.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει χαρακτηρίσει την Ανατολική Μεσόγειο ως «θερμό σημείο κλιματικής αλλαγής», αναμένοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή θα είναι περίπου 20% υψηλότερη από τους παγκόσμιους μέσους όρους τις επόμενες δεκαετίες. Λόγω της απουσίας τμήματος πολιτικών επιστημών, οι τριμερείς δραστηριότητες διδασκαλίας, έρευνας και προβολής της έδρας έχουν σχεδιαστεί για να εισαγάγουν για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη μελέτη της ολοκλήρωσης της ΕΕ στο σύνολό της και των κλιματικών και ενεργειακών πολιτικών της ειδικότερα, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στόχος του έργου είναι όχι μόνο να εξοικειώσει τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την πολύπλευρη στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια και τις προσπάθειές της για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την πορεία της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, τη σημασία της πράσινης μετάβασης για μια περιοχή που μαστίζεται από οξύτατους ενεργειακούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ενώ απειλείται άμεσα από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Η ΟΜΑΔΑ
Υποψήφιοι διδάκτορες
Βασίλειος Αβραμόπουλος
Αναστασία Παπαδήμου
Μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση της σελίδας κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο εδώ